Afsluiting project DocuMonument door groep 8 St Michiel

Op dinsdag 7 juni sloot groep 8 van basisschool St. Michiel het project DocuMonument af met een tentoonstelling van wat zij tekenden, onderzochten en maakten. Naast kopieën van brieven die in een kist worden bewaard voor het jaar 3000, bewonderde men tekeningen en werkjes en smulde van zelfgemaakte hapjes.
Project DocuMonument startte in 2000. Een onderdeel is het schrijven van brieven aan kinderen in het jaar 3000. Daarnaast volgen leerlingen vier weken lang activiteiten rondom de vier elementen: water, aarde, vuur en lucht. Zij zijn zelf het verbindende vijfde element en keken naar het verleden, heden en de toekomst. Het doel is betrokkenheid te creëren bij de eigen woonomgeving. ,,Met wat wij nu weten, kunnen wij nadenken over de toekomst”, zei Willy Kruijssen, sleutelbewaarder van de kist waar de brieven in worden bewaard. Deze hangt onder een brug aan het Overeind. Willy benoemde twee sleutelbewaarders uit deze groep 8, Koen en Ila.

Verschillende leerlingen vonden het beklimmen van de kerktoren het bijzonderst. Nika vulde aan: ,,Het bezoek aan museum De Heul, de brandweer en het filosoferen met de burgmeester en Willy waren ook leuk.” Roxsanne zei: ,,Het was leerzaam. Ondanks mijn hoogtevrees, was het uitzicht vanaf de toren geweldig.” Reyhan vertelde: ,,We deden aparte dingen, maar het uitzicht was het mooist.” Quinn vertelde: ,,Ik vond het missen van de gewone lessen leuk en ik genoot van het vissen, het brand blussen en van het museum in een vroegere Dijkhuis.” Jordy sloot af: ,,Door het uitzicht leerde ik dat het dorp groter is dan ik dacht. Er ligt veel land omheen.”

Wille vond het filosoferen met de burgemeester leuk: ,,Het gesprek over verdraagzaamheid met en respect voor elkaar was bijzonder. We praatten over vrijheid van meningsuiting en of je kunt zeggen wat je maar wilt. Vooral de veiligheid in de groep vond ik bewonderenswaardig.” Waar gebruikelijk leerlingen van groep 7 aan dit project werken, was het dit jaar groep 8. Anouk Wijne, leerkracht van deze groep vertelde: ,,Ik ben enorm blij dat we na twee jaar dit project weer als gebruikelijk konden uitvoeren. Dit was bewust met groep 8, zodat zij dit nog mee maakten. Het enthousiasme van de leerlingen vond ik mooi. Dat zij als startende pubers weer puur kind werden in hun omgeving en het plezier dat zij beleefden in het ontdekken van hun natuurlijk omgeving, vond ik bijzonder.”