De Boogerd wint ANWB Verkeersplein

De Boogerd heeft het ANWB Verkeersplein gewonnen. Op 28 september is het plein ‘geopend’ in bijzijn van wethouder Hilde de Groot en de voorzitter van de adviescommissie ANWB Fonds. “We zijn ontzettend blij met het ANWB Verkeersplein”, vertelt Arianne, teamleider bij de Boogerd. “In ons dorp zijn veel fruit- en agrarische bedrijven en op de doorgaande straat langs de school rijden daarom veel tractoren met aanhangers en grote vrachtwagens. Daarnaast rijden er veel personenauto’s, die ondanks de pas aangelegde wegversmalling, met hoge snelheid door het dorp rijden. Verkeerslessen zijn voor onze leerlingen dus heel belangrijk!”

Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat: heel veel meters maken. Om hen te helpen bij de ontwikkeling van hun fietsvaardigheden startte de ANWB de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een verkeersplein, gefinancierd door het ANWB Fonds. Hier kunnen kinderen van groep 1 t/m groep 8 veilig oefenen en ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties.

Deze ervaring is nodig, blijkt uit recent ANWB-onderzoek. Hieruit komt naar voren dat leraren zich zorgen maken over de fietsvaardigheid van hun leerlingen. Zij hebben de indruk dat kinderen steeds minder ervaring opdoen in het verkeer, terwijl de meesten van hen binnen een straal van 5 km van hun school wonen. Paul Makken, voorzitter van het ANWB Fonds: “Kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer en door een verkeersplein kunnen zij in een veilige omgeving ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties. Zo bereiden ze zich goed voor op het deelnemen aan het echte verkeer”