Aventurijn is super chillste school van Nederland

Basisschool Aventurijn heeft de titel ‘Super Chillste School van 2021’ gewonnen. Afgelopen week deed de school, samen met ruim 160 andere basisscholen verspreid door heel Nederland, mee aan de Super Chille Dagen. Deze themaweek, georganiseerd door Stichting Super Chill, heeft als doel om aandacht te vragen voor de werkdruk in de klaslokalen en daarnaast om kinderen en leerkrachten kennis te laten maken met stressverlagende oefeningen die ze dagelijks kunnen inzetten. Aventurijn schreef zich als eerste in voor deelname. In totaal meldden zich zo’n 4.000 leerlingen aan om de videoinstructies van zangeres Numidia te volgen.

De Super Chille Dagen vormen een jaarlijks terugkerend evenement. De eerste editie vond plaats van 1 tot en met 5 november. Basisschoolleerlingen konden een week lang een onderdeel van laagdrempelige oefeningen (gebaseerd op mindfulness- en yogatechnieken) leren met instructievideo’s van iemand die aansluit bij hun belevingswereld – dit jaar Numidia. De oefeningen zijn bedoeld om zelfbewustzijn, kracht en/of rust te brengen. Dit draagt bij aan het leren omgaan met stress, en het ontwikkelen van bijvoorbeeld doorzettingsvermogen en acceptatie – sociaal-emotionele vaardigheden die kinderen steeds meer nodig zullen hebben. Dit jaar werd de week afgesloten met een online live moment waarop alle deelnemende klassen tegelijk, samen met Numidia en Super Chill-leraar Kuda, de oefening in zijn geheel uitvoerden.

Romy van Bommel vertelt: ,,Op Aventurijn doen wij veel aan bewegend leren. De Super Chill app vult ons aanbod perfect aan. Het is een toegankelijke manier om korte energizers aan de dag toe te voegen. Maar zeker ook om even te ontspannen en kinderen de kans te geven om tot rust te komen. De kinderen waren enorm enthousiast en hebben genoten van Super Chill. Volgend jaar doen we zeker weer mee!”

Tijdens het live moment werd Basisschool Aventurijn uitgeroepen tot ‘Super Chillste School van 2021’. De basisschool in Houten verdient deze titel omdat het zich als eerste school heeft ingeschreven. De prijs is een wisselbokaal en de top 10 scholen met het hoogste aantal deelnemende klassen kreeg een oorkonde, ondertekend door Numidia. Alle deelnemers ontvingen een door Numidia gesigneerde Super Chille deurposter.

De oefeningen werden in ieder klaslokaal op het Digibord gestreamd via de Super Chill app. Deze gratis app is ontwikkeld door Stichting Super Chill en bevat klassikale oefeningen die gebaseerd zijn op mindfulness- en yogatechnieken. De app is ontwikkeld in samenwerking met meer dan 100 leerkrachten, zodat deze naadloos aansluit op de lesdag en weinig tijd vraagt.