Aandacht voor duurzaamheid/klimaat op Fectio-scholen

We moeten zuinig zijn op onze planeet. En ook als scholenstichting willen wij hier graag ons steentje aan bijdragen. Dit jaar gaan de leerlingraden van de scholen aan de slag om te bekijken wat op hun school verbeterd kan worden. Ook tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan het klimaat als de methode of de actualiteit vanuit bijvoorbeeld het Jeugdjournaal of Nieuwsbegrip hier aanleiding toe geeft.

De Van Harte School is alvast gestart. Zij vragen alle leerlingen om de tienuurtjes en de lunch zoveel mogelijk in broodtrommels en bekers mee te geven. Zo produceren zij met elkaar minder afval.

Op De Boogerd verbouwen de kinderen hun eigen groente in de moestuin. Daarvoor wordt eigen compost gemaakt. Klokhuizen van appels gaan naar onze schoolkippen. De oogst gebruiken we voor bijvoorbeeld het kookatelier en een eigen marktkraam is in de maak. Daarvan kan de leerlingenraad dan weer nieuwe aankopen doen.

In de zomervakantie zijn bij de Barbaraschool voor en achter de school twee wadi’s gegraven. Het regenwater dat op ons dak valt, wordt daarin afgevoerd. Zo wordt kostbaar zoetwater direct teruggeven aan de aarde en niet afgevoerd via het riool (zoals eerst) en dragen we bij aan een betere grondwaterstand en bodemgesteldheid in de wijk.

In de loop van dit jaar zullen ook andere scholen hun ontwikkelingen op deze website delen.